-
Samorząd
Powiat, Wydziały, Jednostki
- Rada Powiatu
- Zarząd Powiatu
-
Starostwo
- Wydziały
- Wydział Administracyjny i Zarządzania Kryzysowego
- Wydział Organizacyjny
- Wydział Kultury, Promocji i Strategii
- Wydział Finansów
- Wydział Komunikacji
- Wydział Infrastruktury Drogowej i Rozwoju
- Wydział Budownictwa i Architektury
- Wydział Leśnictwa i Ochrony Środowiska
- Wydział Gospodarki Nieruchomościami
- Wydział Edukacji i Sportu
- Powiatowy Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej
- Powiatowy Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności
- Co i jak załatwić?
- Strategia Powiatu
- C.Z. Kryzysowego
- Platforma e-usług
- System Kolejkowy
- Wydziały
- Instytucje
- Mieszkaniec Interesant, Sprawy Społeczne
- Wypoczynek Kultura, Turystyka, Organizacje Pozarządowe, Sport
- Pozostałe informacje Nasze Publikacje, UE, Kontakt
Kultura
Sezon szparagowy rozpoczęty
Podczas Szparagowej Konferencji Prasowej doszło do podpisania listu intencyjnego dotyczącego utworzenia Muzeum Szparagowego pomiędzy Powiatem Nowotomyskim, Polskim Związkiem Producentów Szparaga, Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno -Spożywczego w Szreniawie, Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa w Nowym Tomyślu.
Swoje podpisy pod dokumentem złożyli: Ireneusz Kozecki - starosta nowotomyski, Tomasz Kuczyński - wicestarosta nowotomyski, Marian Jakobsze - prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga, Jan Maćkowiak - dyrektor Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie oraz Andrzej Chwaliński - kierownik Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa w Nowym Tomyślu. Inicjatorem tego przedsięwzięcia jest prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski - uznany w świecie specjalista w dziedzinie biologii i uprawy szparaga, organizator Międzynarodowych Konferencji Szparagowych.
Kolejną doniosłą chwilą było wręczenie „Srebrnych Szparagów” w uznaniu za zasługi na rzecz promocji szparaga i wspieranie działań PZPSz. Z rąk prezesa Mariana Jakobsze i prof. dr hab. M. Knaflewskiego wyróżnienie odebrał Krzysztof Grabowski - wicemarszałek województwa wielkopolskiego.
Jak co roku i tym razem nie brakowało potraw, w którym głównym składnikiem był szparag.