Aktualności

I Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego w Sielinku

  • 05-09-2014
  • Autor: Magdalena Chwalisz-Burzyńska
W ostatni sierpniowy weekend w Sielinku koło Opalenicy odbyła się I Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego połączona z 20 – leciem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Otwarcie wystawy, która została objęta honorowym patronatem Ministra Rolnictwa, odbyło się w sobotę 30 sierpnia.
Po mszy świętej prezes Zarządu PZHiPBM Paweł Dakowski odebrał poświęcony sztandar, a uroczystego otwarcia wystawy dokonał wiceprezes  Bogumił Stec. Po części oficjalnej występ artystyczny zaprezentował Zespół Pieśni i Tańca „Polanie” działający przy Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance. W obecności przedstawiciela Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Zofii Szalczyk wręczone zostały odznaki „Zasłużony dla Rolnictwa”. W trakcie wystawy zorganizowano również pokaz grillowania mięsa wołowego połączony z degustacją. Przygotowano także kącik dla dzieci oraz konkurs „Ile waży zwierzę?”. W konkursie tym zwyciężył hodowca Leszek Gromadzki, który z dokładnością do 2 kg ustalił masę buhaja rasy Limousine. Po południu odbyło się seminarium i dyskusja z zakresu hodowli bydła ras mięsnych. Przed uroczystą kolacją hodowcom wręczono dyplomy oraz pamiątki.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się: parlamentarzyści, przedstawiciele władz samorządowych powiatu nowotomyskiego oraz gminy Opalenica, przedstawiciele PZHiPBM, Ministerstwa Rolnictwa, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz licznie przybyli hodowcy bydła mięsnego.
W niedzielę sędziowie z Francji spośród championów wybrali Super Championa w rasie Limousine i Blonde d’Aquitaine oraz Super Championa Wystawy, którym została krowa z cielęciem  rasy Limousine hodowli AGRO-PROVIMI sp. z o. o.
Podczas wystawy prezentowały się również instytucje związane z rolnictwem jak i samorządy. Na terenach wystawienniczych Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Sielinku odwiedzić można było stoiska: Powiatu Nowotomyskiego, producentów produktów regionalnych: Mleczarni Top-Tomyśl oraz firmy „Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Stefan Słociński”, Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – współorganizatorów wystawy, Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, PZHiPBM oraz Agencji Rynku Rolnego.
Warto dodać, iż szczególnym uznaniem cieszyły się produkty oferowane przez mleczarnię Top-Tomyśl, a mianowicie ser smażony i zupa serowa przygotowana na jego bazie. Nie zabrakło również amatorów kiełbasy nowotomyskiej, wyprodukowanej z mięsa świni złotnickiej pstrej, serwowanej przez p. Stefana Słocińskiego. Na stoisku WODR-u skosztować można było polskich jabłek a stoisko WIR-u częstowało owocowymi i warzywnymi przetworami. Pracownicy Starostwa Powiatowego w Nowym Tomyślu przygotowali dla odwiedzających szereg materiałów promocyjnych i informacyjnych o atrakcjach turystycznych Powiatu Nowotomyskiego.
Tekst: www.bydlo.com.pl, mag
Fot: Magdalena Chwalisz-Burzyńska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją